Cafea de specialitate? Există un secret în această denumire?

Cafea de specialitate este o cafea de calitate superioară evaluata cu scor de calitate de cel puțin 80 de puncte din 100, conform asociatiei Specialty Coffee Association (SCA).

De remarcat metodele speciale de cultivare prin care se obtine, standardele de procesare și prăjire, oferind arome complexe și o experiență superioară altor cafele de pe piața de consum.

Deci, calitate superioară!

Astfel, prin procese standardizate de selecționare si cultivare în microclimate ideale (adesea la altitudini mari și în soluri vulcanice) și prin metode de procesare care păstrează aromele naturale se obtine o cafea foarte bună, cu calităti deosebite apreciate de consumatori.

cafea boabe
Plantatie cafea Brazilia

Boabele de cafea de specialitate pot dezvolta note complexe de gust (fructe, ciocolată, flori etc.), datorită procesului lent de creștere și a tehnicilor de procesare: spălarea sau uscarea naturală.

Cei mai cunoscuti producatori si exportatori de cafea de specialitate sunt Columbia, Etiopia, Brazilia, Kenya, Nicaragua, Indonezia și Vietnam. Deși există 75 de specii de cafea din întreaga lume, Arabica și Robusta sunt cele mai populare specii de cafea.

Cafeaua Arabica are o calitate superioară, dar Robusta, mai amară și mai bogată în cofeină, este o specie cu o rezistență crescută, ceea ce o face să fie des întâlnită, în ciuda calității reduse a gustului.

Cafeaua de specialitate este în general 100% Arabica.

Consumul de cafea de specialitate a crescut in ultimii ani.

Deși acest lucru nu este surprinzător, introducerea denumirii de cafea de specialitate a ajutat industria cafelei în ansamblu. Având în vedere că mulți oameni nu sunt fani ai gustului cafelei tradiționale, tot mai mulți sunt dispuși să încerce noile cafele speciale, devenind astfel consumatori entuziaști.

Cafeaua de specialitate este segmentul cu cea mai rapida evoluție din industria cafelei, cota de piață a cafelei de specialitate a crescut de la 1% la 25% în ultimii 25 de ani.

Și în România, deși piața de consum este încă la început, numărul celor implicați în producție și distribuție a crescut semnificativ iar perspectivele de creștere sunt similare cu cele Americane și Europene.

 

Aroma și cofeina

Aroma și cofeina pe care le iubim în ceașca noastră sunt extrase prin fierbere de apă.

Bobul prăjit natural este măcinat și astfel uleiurile naturale conservate în boabe sunt eliberate și întră în contact cu apa clocotită.

În momentul în care bobul este măcinat, aceste uleiuri sunt surprinzător de sensibile la influențele exterioare, astfel că practic cafeaua măcinată începe din start să își piardă aroma și implicit gustul.

60% din aromă se pierde după primele 15 minute de la măcinare! De aceea este esențial să ai cafea proaspătă.

 
Încearcă una din cele mai băute cafele de specialitate:
cafea boabe Columbia cafea boabe Brazilia cafea boabe Etiopia

Descoperă toate sortimentele de cafea boabe de specialitate

 

Soluții simple pentru o cafea de calitate

Cafeaua boabe proaspăt prăjită se potriveste pentru orice espressor automat, pentru automat cafea, putând înlocui clasicele espressoare cu capsule sau capsule Lavazza blue.

Oferta este foarte mare, însă va trebui să încercati fiecare sortiment în parte, pentru a găsi ceea ce vi se potriveşte.

Cu o istorie atât de lungă în spate, nu este surprinzător faptul că atât de mulți oameni iubesc cafeaua. Având în vedere capacitatea sa de a vă trezi în fiecare dimineață și de a vă oferi un pic de claritate mentală pe parcursul zilei, este de înțeles faptul că tot mai mulți oameni se îndreaptă către această băutură fascinantă.

Dragostea pentru cafea îi atrage și pe cei mai tineri. Cu giganți ai cafelei precum Starbucks oferă băuturi pe bază de cafea similare cu milkshake-urile, dar cu aportul de cofeină după care tânjesc tinerii, adolescenții se urcă în trenul iubitorilor de cafea.

Cu toate acestea, nu uitați niciodată că, atunci când adăugați cafea la rutina zilnică, trebuie să luați în considerare cantitatea de cofeină pe care o consumați și să respectați dozele recomandate cofeina pentru un consum sigur:

Doza zilnică de cofeină recomandată:

Vârsta Cofeina zilnic (mg)
Persoane peste 75 ani 22 – 417 mg
Persoane sub 75 ani 23 – 362 mg
Adulti (18 – 65 ani) 37 – 319 mg
Adolescenti (10 – 18 ani) 0.4 – 1.4 mg/kg
Copii (3 – 10 ani) 0.2 – 2.0 mg/kg

Conținutul orientativ de cofeină pentru diferite alimente:

Aliment Cofeina (mg)
Espresso (50ml cup) 145
Bautura energizanta (250ml) 80
Ceafea instant (1 lingurita) 80
Ceai negru (ceasca 250ml) 50
Cola (doza 375ml) 36
Ciocolata cu lapte (buc. 50g ) 10

Acum puteți savura o cafea bună în fiecare dimineață!

Alegeți cafeaua naturală in detrimentul celei din capsule şi astfel protejați mediul folosind mai puțin plastic!