O cafea bună, fie că este cafea la ibric sau cafea la espressor nu are înlocuitor.
Cafeaua zilnică, cafeaua de dimineață…
Un obicei ce domină mapamondul, un număr infinit de rețete, tabieturi și evenimente sociale.

Atât de simplele și totuși atât de rafinatele variante de cafea la ibric sau cafea espresso par să domine preferințele consumatorilor peste tot în lume.

Cafeaua turcească sau cafeaua la ibric și cafeaua espresso, în fapt cafeaua italiană, sunt, fără îndoială, cele mai răspândite variante de preparare a cafelei.
Deși ambele provin din Europa și par similare, există diferențe destul de mari între cele două. Ambele însă au adepți fideli.

Băuturi cu arome îmbietoare

Cafeaua turcească, adică la ibric, are o aromă puternică datorită măcinării fine a cafelei, care fierbe în apă.
Cafeaua espresso, pe de altă parte, are o aromă îndrăzneață de cafea, care provine de la infuzia de înaltă presiune.

Simplu sau complex

Cafeaua la ibric poate fi preparată fără niciun echipament special, doar cu ajutorul unui banal ibric, considerat sofisticat sau ideal, dacă este din cupru, în vreme ce succesul unui espresso autentic stă în complexitatea echipamentului, chiar dacă există și soluții manuale.

Cum se prepară cafeaua la ibric

Ibricul este elementul de bază pentru prepararea cafelei turcești. Vasul ideal trebuie să fie de cupru și să aibă un mâner lung. Ibricele moderne sunt din ceramică sau oțel inoxidabil și funcționează și ele bine. Cafeaua turcească se servește de regulă în cești mici, este vâscoasă și are o aromă specifică.

Pentru a prepara o astfel de cafea aveți nevoie de o cafea măcinată foarte fin, aproape ca făina.
Chiar dacă pare foarte simplu de preparat, cunoscătorii spun că proporția apă-cafea e foarte importantă. Se spune că la o ceașcă mică se folosește o linguriță cu vârf de cafea proaspăt măcinată.

Cafea la ibric
Cafea la ibric

Pentru un plus de savoare, se pot adăuga diverse mirodenii, precum cardamon, curcuma, cuișoare, scorțișoara, sau chiar un vârf de piper, sare sau chili. Mulți o ”dreg” cu lapte sau frișcă.

Pentru a face cafeaua, se pune cafea măcinată în apă, se amestecă în vas și se lasă apa să fiarbă.

Dacă doriți, puteți adăuga zahăr în prealabil, deoarece cafeaua aceasta este foarte puternică și intensă.

Există de altfel și obiceiul de a servi cafeaua cu delicioasele Turkish Delight, adică bomboane, ciocolată, mici prăjiturele sau curmale. Odată ce amestecul fierbe și începe să se spumeze, se ia ibricul de pe foc, iar cafeaua se toarnă în ceașcă.

Sigur, există și persoane care spun că cafeaua trebuie pusă după ce fierbe apa, altele pun o linguriță înainte și o linguriță la final pentru o ceașcă, unii o servesc imediat în ceașcă, alții așteaptă câteva minute înainte de a o turna din ibric în ceașcă, ”să se așeze”.
Cafea prospăt prăjită si măcinată
 

Cum se prepară cafeaua espresso

Cel mai adesea, cafeaua la espressor este descrisă de toată lumea drept cafeaua rapidă, ”tare”, cu o aromă intensă.

Indiferent că vorbim despre o variantă manuală sau una automată, cu tehnologie complexă, prepararea unei astfel de cafele depinde de existența aparat numit espressor.

Pentru varianta manuală ustensilele mai poartă denumirea de cană moka sau aeropress.

Cafeaua la espressor s-a născut în Italia, numele său referindu-se la timpul scurt de pregătire.

Cafea la espressor
Cafea la espressor

Cafeaua espresso perfectă va avea la suprafață și o spumă specifică știută, o cremă.
Este o cafea mică, scurtă si concentrată, care se bea rapid.

Din cafeaua la espressor derivă numeroase băuturi pe bază de cafea precum renumitele macchiato, cappuccino, caffe latte, latte macchiato și ristretto.

Deși este o cafea care se prepară rapid, procesul de preparare este unul complex și care depinde evident de calitatea cafelei boabe folosite și râșnite proaspăt.

Cafeaua espresso este realizată datorită aburului sub presiune propulsat prin cafea. Spre deosebire de cafeaua turcească, veți avea nevoie de un instrument specializat pentru a face espresso.

Cantitatea de cofeină, relativă…