Cantitatea de cofeină, relativă
Întrucât vorbim despre aproape același volum de cafea, în cafeaua la ibric și espresso, cantitatea de cofeină este destul de similară și va varia, în principal, doar din cauza tipului de prăjire a boabelor de cafea. O cafea mai închisă la culoare, utilizată de obicei în espresso, a pierdut multă cofeină prin prăjire.
Dimensiunea mai mică de servire înseamnă, de asemenea, că espresso are, în general, mai puțină cofeină decât alte băuturi, cum ar fi de exemplu cafeaua pregătită la presă franceză.
Cafeaua la ibric folosește o cafea cu prăjire mai ușoară și, deoarece apa este în contact cu cafeaua mai mult timp, se extrage mai multă cofeină.
Cu toate acestea, trebuie să luați în calcul și volumul: atât cafeaua turcească, cât și espresso sunt de obicei servite în porții mici, renumitele ceșcuțe, ceea ce înseamnă că cofeina globală pe care o ingerați nu va fi atât de mare.
Gustul îmbietor, pe îndelete
Cafeaua turcească/la ibric se bea în tihnă, chiar dacă e o porție mică. Se soarbe, se savurează, se mângâie cu o poveste.
Cafeaua are o spumă bogată datorită fierberii și are o aromă intensă, bogată și întunecată. Nefiind filtrată, o ceașcă vă poate uimi cu mai multe texturi. Totul începe spumos, apoi va deveni treptat ”mâlos”, dar nu într-un mod rău.
Pe măsură ce cafeaua se odihnește, zațul se lasă la baza cupei, dar materia primă fiind este atât de fină, va îmbunătăți textura.
Imboldul de neînlocuit
Cafeaua espresso este o lovitură. Sau o rugăciune! Este o cafea pe fugă, cafeaua italianului grăbit, dimineața, dornic să se pună pe picioare, înainte de a pleca la muncă. Un stimulent de neoprit.
Unii oameni spun că ar trebui să beți un espresso din 3 înghițituri, distanțate, astfel încât să obțineți arome și texturi diferite în fiecare înghițitură.
Oricum ar fi, nu doar italianul grăbit, ci orice consumator de expresso se bazează pe forța acestei cafele pentru a avea o zi reușită.
Ce boabe de cafea folosim?
Este unul dintre cele mai interesante aspecte legate de prepararea cafelei. Boabele de cafea sunt aceleași pentru orice tip. Atunci, de unde gustul atât de diferit? Temperatura, mărimea măcinării, presiunea, timpul de preparare; toate împreună fac o mare diferență în procesul de fabricare.
Să cumpărăm boabe espresso? Putem folosi boabe de cafea obișnuite pentru cafeaua perfectă? Răspunsul este: da și nu.
Încearcă o cafea boabe de specialitate prăjită de magazinul de cafea:
cafea boabe Columbia cafea boabe Brazilia cafea boabe Etiopia
Şi o să simți diferența!
Teoretic putem folosi orice boabe de cafea pentru a face un espresso, dar o mare parte din cafeaua de pe piață este de slabă calitate.
Băutorul de espresso cunoscător simte imediat.
Espresso pentru cafea la ibric
Pe de altă parte, dacă utilizați boabe espresso pentru a prepara cafeaua la ibric, veți fi plăcut surprinși de arome și aciditatea scăzută. Dacă cumpărați totuși cafea de bună calitate, nu ar trebui să existe probleme să o folosiți în espressor.
Cel mai interesant lucru legat de „boabele espresso” este că la prăjit se amestecă diferite tipuri pentru a crea rezultatul final, un amestec care iese în evidență prin combinarea aromei, cremei și a unui gust echilibrat.
Aceste boabe pot fi folosite pentru orice tip de cafea.
Tipul de prăjire și mărimea
Timpul de prăjire a cafelei nu are prea multă importanță, doar ca o preferință personală.
De exemplu, italienii au gusturi diferite legate de prăjirea boabelor de espresso: în nord este preferată o prăjire mai ușoară, în timp ce în sud predomină prăjirea mai intensă.
Ca o paranteză, boabele prăjite mai ușor au mai multă aromă de cafea, dar duc la o cafea mai acidă.
Mărimea măcinării este cea mai importantă, în afară de metoda de preparare. Pentru cafeaua la ibric măcinarea este extra-fină, aproape o pulbere. Pentru espresso, măcinarea necesară este bună, dar dacă este prea fină, pompa se va chinui să împingă cafeaua prin filtru și nu se obține rezultatul dorit.
Ce să mai știm despre cele două ”rivale”
Cafeaua Espresso este preparată prin împingerea apei calde cu o presiune ridicată prin cafeaua măcinată. Cafeaua la ibric este preparată prin infuzare sau fierbere lentă a cafelei măcinate foarte fine.
Cafea la ibric
Fără presiune
Temperatura: în jurul valorii de 158 °F (70 grade Celsius)
Timp de infuzie/preparare: 30 secunde până la 2 minute
Dimensiune măcinată: pulbere
Cantitate obținută: variază de la un sfert de ceașcă la o ceașcă pe linguriță de cafea
Cum să prepari o cafea la ibric!
Cafea espresso
Presiune: 9 bari
Temperatură: 195 °F (90 °C)
Timp de infuzie/preparare: 25 – 35 secunde
Dimensiunea măcinării: fină
Cantitate obținută: o ceașcă la o linguriță de cafea, dar apoi gustul se schimbă.
Indiferent de sfaturile specialiștilor și de rețete, în final preparați cafeaua după propriile preferințe și beți-o cum doriți!
Numai să vă placă, să vă priască!
Oricum ar fi, la ibric sau espresso, veți beneficia de un mod de a experimenta cafeaua pură.
Experimentați!
Se consideră că o cafeaua la ibric poate fi preparată pentru a extrage cea mai mare cantitate de cofeină din dintr-o cantitate de cafea măcinată. Espresso va extrage cea mai scăzută cofeină din aceeași cantitate.
Partea interesantă este că pentru cafeaua la ibric și espresso putem crește cantitatea de cofeină pur și simplu preparând mai mult timp.
În ambele cazuri, timpul mai mare de preparare pentru a crește extracția cofeinei va afecta aroma.
Espresso este cel mai concentrat tip de cafea, dar de obicei se bea o cantitate mică din acesta. Cafeaua la ibric este următoarea după gradul de concentrare.
Cea mai bună cafea cu gust nu este, așa cum ar crede mulți, cea mai puternică cafea sau cea cu cel mai mare procent de cofeină.
De obicei, extrăgând mai multă cofeină, se modifică gustul cafelei, devenind acid.
Chiar dacă o ceașcă de cafea la ibric arată foarte asemănător cu cea de espresso, pur și simplu nu veți avea aceeași aromă.
Gustul, aroma, concentrația de cofeină, dimensiunea de servire, metoda de preparare, mărimea măcinării și tipul de cafea, alcătuiesc unicitatea unui tip de infuzare.