Durata de viata a pernei este importantă pentru un somn sănătos, acesta fiind garanția pentru funcționarea corectă a organismului, iar știinta este în continuă studiere a mecanismelor care dovedesc importanța somnului asupra sănătății.
Oamenii de știință care studiază somnul, căci, da, există somnologia, o ramură medicală de sine stătătoare, atrag atenția că în grupul factorilor care contribuie la odihna noastră, perna joacă un rol esențial.
Perna, element cheie pentru un somn odihnitor
Dacă ar fi să facem un sondaj, cu siguranță că majoritatea respondenților ar bifa faptul că o pernă bună este esențială pentru un somn odihnitor.
Paradoxal, deși sunt informații esențiale, cei mai mulți dintre noi le ignoră!
Majoritatea oamenilor nu respectă regulile unui somn odihnitor, mulți nici nu le cunosc și minimizează importanța pernei.
Pernele pot deveni periculoase pentru sănătate
Cercetătorii atrag atenția că păstrându-ne pernele prea mult timp, indiferent cât de calitative sunt acestea, devin periculoase pentru sănătate.
Majoritatea studiilor luau în calcul recomandarea schimbării pernelor la cel puțin doi ani, dar recomandări recente, pe fondul unor studii ale cercetătorilor americani, merg pe sugestia de a schimba pernele la șase luni.
Oamenii știu că o saltea se murdărește sau se deformează, sunt preocupați de curățarea sau schimbarea acesteia, dar uită cu ușurință pernele.
Spre deosebire de saltea, perna nu se va deforma până la punctul de a nu mai oferi suport adecvat, dar se poate confrunta și cu alte probleme care să vă afecteze sănătatea.
De ce? Deoarece o multitudine de creaturi și deșeuri ”poposesc” la suprafața sau în interiorul pernei pe care adormiți în fiecare noapte, iar schimbarea fețelor de pernă, a protecției sau spălarea acesteia nu par a fi suficiente.
Acarienii, dușmanii minusculi
Se acumulează în pernă praf, grăsime și piele moartă, care pot provoca acnee. Mai mult, perna poate deveni adăpost ideal pentru paraziti, bacterii, mucegai, uneori chiar si insecte minuscule, acarieni și fecalele acestora.
Acarienilor le place foarte mult să stea în cutele pernei. Nu vedeți aceste microorganisme, dar abundă în cearșafuri și covoare, avertizează cercetătorii.
Contrar a ceea ce pretind unele surse, greutatea saltelei și a pernelor nu se va dubla sau tripla din cauza acarienilor.
Degeaba le cântăriți periodic, pentru că greutatea lor nu este relevantă și nu vă ajută să dovediți dacă aceștia sunt prezenți în perna voastră sau nu.
Perna puf si fulgi gasca 70x70cmReduceri de până la 67% la perne
Faptul că nu îi vedeți pe acești ”dușmani” cum circulă pe pernă, nu înseamnă că nu există.
O povară pentru persoanele cu alergii
Trebuie să fiți conștienți de faptul că acumularea de acarieni poate provoca probleme de sănătate, în special la persoanele cu alergii, adică aproximativ 20% din populație.
Spre deosebire de alergeni (parul de animale, de exemplu), proteina care declanșează o alergie la acarieni nu este transmisă prin aer. Dar simptomele apar, iar de cele mai multe ori nu găsim sursa.
Cei mai mulți dintre noi nu știm că suntem expuși acarienilor și chiar dacă ne confruntăm cu diverse simptome ciudate.
Acarienii sunt membri minusculi ai clasei arahnidelor, organisme mici, chiar microscopice, cu capul, toracele și abdomenul în general nediferențiate, cu aparatul bucal adaptat pentru ros, înțepat sau supt.
Covoarele, saltelele, pernele, păturile, animalele de pluș și praful din încăperile călduroase, cu un nivel de umezeală ridicată sunt mediul ideal de dezvoltare al acarienilor.