Pictură cu tempera

 

Pictura cu tempera este tot un tip de pictură cu vopsea pe bază de apă, mai veche decât vopseaua pe baza de ulei și acrilicelele. Tempera nu mai este la fel de populară ca în trecut, dar rămâne mediul cel mai folosit pentru pictarea icoanelor bizantine.

 

Gălbenuș de ou, component de bază

În componența vopselei tempera intră pigmentul amestecat cu emulsie din gălbenuș de ou. Pe lângă ou, mai pot fi adăugate miere și rășini vegetale, cât și apă.

 

Straturi subțiri

Vopseaua tempera se usucă rapid. Se aplică în straturi subțiri, transparente sau semiopace.

După uscare, o astfel de pictură este lipsită de strălucire, are un aspect mat, iar culorile nu sunt foarte vii.

În timp însă, nuanțele rămân nemodificate, nu se îngălbenesc). Nu se recomandă folosirea vopselelor tempera pe pânza, ci doar pe hârtii speciale, mai groase decât cele pentru desen, lemn sau sticlă.

Cel mai adesea, se pictează pe blat de lemn și sticlă, pentru realizarea icoanelor.

Set culori Designers Gouache – 6x15ml
Set culori Designers Gouache – 6x15ml

Guașa, varietate de tempera

Guașa este o varietate de tempera, dar are în compoziție guma arabică. Această substanță schimbă puțin proprietățile vopselei.

Mai exact, nediluată, are un aspect mai saturat decât tempera, iar culoarea este mai opacă.

 

Culorile după uscare

Culorile guașelor se păstrează mai vii după uscare, însă nuanțele deschise se închid și nuanțele închise se deschid.

 

Spre deosebire de acuarele și tempera, guașele sunt mai opace. În plus, lucrările cu acuarele, tempera sau guașe riscă să fie deteriorate în contact cu umezeala. De aceea, un astfel de tablou se expune sub sticlă.

Set culori Designers Gouache – 6x15ml

 

 Avantaje și dezavantaje

Fiecare tip de vopsea are așadar caracteristicile sale, avantaje și dezavantaje. Unii dintre voi vă veți simți mai confortabil cu transparența acuarelei decât cu estompările vopselei în ulei.

Dilema pentru cei care vor să înceapă să picteze este înțelegerea diferențelor dintre tipurile de vopsele. Abia după ce este înțeles modul lor de funcționare, vă puteți face o idee despre ce poate fi ales.

Apoi, în mod normal trebuie o perioadă de familiarizare cu vopselele, pentru a decide care se potrivesc mai bine.

De exemplu, acuarela, ca și tehnica de pictură cu cerneală, necesită o mare măiestrie a desenului, dacă alegeți să pictați realist și nu abstract, iar tehnica este foarte diferită de celelalte trei.

Practic este vorba despre o altă abordare.

 

Un mediu pe care să vă concentrați

Înainte de a ieși și de a cumpăra toate materialele de artă necesare și a începe să aplicați vopsea pe pânză, ar trebui să vă gândiți de ce anume vreți să începeți pictura și ce vreți să realizați.

Dacă nu ați făcut-o deja, mai alocați-vă un scurt răgaz să vă gândiți la asta. Apoi, ar trebui să decideți asupra unui mediu pe care să vă concentrați, cel puțin pe termen scurt.

Acest lucru vă permite să cunoașteți cu adevărat modul în care funcționează suportul, astfel încât să puteți acorda mai multă atenție aspectelor mari ale picturii, cum ar fi culoarea, compoziția etc.

Alegerile majore sunt uleiurile, acrilicele și acuarele, la care se adaugă și celelalte opțiuni, cum ar fi guașa și uleiurile ce pot fi amestecate cu apă, ori cerneala. Fiecare mediu are argumente pro și contra.

Acest lucru nu înseamnă că trebuie să alegeți un mediu și să ignorați restul.

Este bine să încercați diferite tipuri de medii, dar să aveți unul pe care să vă concentrați cu adevărat și să vă familiarizați cu el.

Spor la pictat!